KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

KNW reikte dit jaar opnieuw de Waternetwerk MBO-prijs uit. De genomineerden studeren aan: Aeres, Deltion College en MyTec Nova College. Lees verder voor de winnaars met hun posters en vlogs! En andere activiteiten voor MBO-studenten. "Er zijn mooie kansen voor jongeren als vakspecialist in de watersector, met een goede koppeling tussen onderwijs en praktijk."

KNW MBO prijs c

Waternetwerk MBO-prijs 2023

De prijsuitreiking was tijdens het KNW Najaarscongres 2023 'Water en bodem sturend' in Zwolle, op vrijdag 24 november 2023. De genomineerden presenteerden hun eindopdracht met een poster en een vlog. Na hun pitches maakte juryvoorzitter Gerda Brilleman (Waterbedrijf Groningen) de uitslag bekend:

WINNAARS van de MBO-prijs 2023

1e prijs: Gosse van Dokkumburg (Deltion college Zwolle, opleiding Technicus Mechatronica Systemen) – 'Prototype zandverwijderingsinstallatie'
- "Je hebt gewerkt bij Waterschap Vallei en Veluwe. Je hebt een zandverwijderingsinstallatie én een geautomatiseerde proefmonsterinstallatie ontworpen en gemaakt. Je hebt een uitgebreid project volbracht en dit gedetailleerd beschreven in je verslag. Je hebt veel aandacht besteed aan instructies en overdracht en verschillende vakdisciplines (mechanisch en elektrisch) gecombineerd. De toepasbaarheid in de sector is groot immers vele zuiveringen hebben te maken met het afvangen van zand. Gefeliciteerd met je 1e prijs!"

2311 NC prijs 1mbo

2e prijs: Alex Imasekhevbo (Aeres Leeuwarden, opleiding Aarde en Klimaat) – 'Drijflaag RZWI Harlingen'
- "Je hebt gewerkt bij Wetterskip Fryslân. Eén van de zuiveringsstappen bij een RWZI is het toevoegen van aluminiumchloride. Je hebt onderzoek gedaan naar alternatieven voor aluminiumchloride en ook gekeken naar de effecten om minder aluminiumchloride toe te voegen. Met andere woorden je hebt het zuiveringsproces geoptimaliseerd en gekeken naar beschikbaarheid en kosten van de grondstoffen, dat is innovatief! En zelfs microbiologisch onderzoek naar de draadvormige bacterieketens die de drijflaag vormen. Je hebt een mooi inhoudelijk onderwerp met praktische toepassing voltooid en ontvangt de 2e prijs!"

2311 NC prijs 2mbo

Inspiratietrofee: Team Floating Wind (MyTec Nova College in Beverwijk-Haarlem) - 'Floating Wind Challenge 2023'
- "De Inspiratietrofee gaat naar Team Floating Wind van het Nova College uit Beverwijk-Haarlem. Een groep studenten van leerjaar 3 volgt de MyTec opleiding die een combinatie is van verschillende technische opleidingen. Zij hebben samen met hun docent meegedaan aan de “Floating Wind Challenge 2023”. Hiervoor hebben ze hun vaardigheden toegepast om een constructie te ontwerpen en te bouwen voor een drijvende windturbine van 4 meter hoogte. Het is een mooie vorm van samenwerking geweest waarbij iedereen zijn eigen specifieke kennis en kunde heeft ingezet, wat uiteindelijk heeft geleid tot een succesvolle testdag. Het verslag is geschreven door de studenten, met hulp van docenten en informatie van bedrijven, een mooi staaltje teamwork, geniaal!"

- -
VLOGS EN POSTERS

Vortexfilter zandverwijderings installatie - door Gosse van Dokkumburg (Deltion College) -> 1e prijs Winnaar 2023!

 2311 MBOprijs zandverwijderinstallatie

 2311 MBOprijs GD

Drijflaagvorming RWZI Harlingen - door Alex Imasekhevbo (Aeres) -> winnaar 2e prijs!

2311 MBOprijs drijflaag

Floating Wind Challenge 2023 - door Team Floating Wind (MyTec, ROC Nova College) -> winnaar Inspiratietrofee!
'The global Floating Wind Challenge stimulates young engineers to design and build the best floating wind support structure. In May 2023 the final competition of 2022/2023 was organised in the Netherlands. Team ROC Nova College participated, with 10 other teams from around the world, and tested their structure at the beach in Scheveningen - see floatingwindchallenge.com

- - -
Meer activiteiten voor MBO-studenten:

FITTERIJWEDSTRIJDEN - Leerlingen-teams in actie!
Tijdens de spectaculiare Fitterijwedstrijden hebben 6 leerlingen-teams met elkaar gestreden om de drinkwater-distributieleiding - onder druk - aan te boren en als eerste het water uit de tapkraan te krijgen. De scheidsrechters keken daarbij naar de tijd, maar ook naar kwaliteit, vakmanschap, en of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan. Teams van Brabant Water, Evides, WMD en WML deden mee met 2 runs. Daaruit kwam leerlingenteam Brabant Water 1 als winnaar. Gefeliciteerd!

AQUA-NL VAKBEURS - mét MBO-Studentendag
In het voorjaar kunnen MBO-studenten weer meedoen aan de speciale MBO-studentendag op de Aqua-NL Vakbeurs. 'Een geslaagd initiatief om jongeren te laten kennismaken met de sector - en andersom - en zo vakmanschap te werven en te behouden!' Voor informatie en deelname, contact KNW via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

- - -
INFORMATIE

Activiteiten vanuit KNW voor MBO-studenten: zie de Waternetwerk MBO-prijs en de MBO-Studentendagen, en ook de Fitterijwedstrijden waaraan oa leerlingenteams meedoen. 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl