WAT WE DOEN

KNW organiseert symposia, webinars en workshops, excursies en andere evenementen, waar actuele onderwerpen aan bod komen en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Activiteiten en programma's met maatwerk voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Zo weet je altijd wat er speelt!

banner scriptieprijs

De Waternetwerk Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het KNW Najaarscongres, en is ingesteld om HBO- en WO-studenten te helpen zich te profileren in de watersector.

- - -
KNW Scriptieprijs 2024

De inschrijving is weer geopend! Download het Reglement Waternetwerk Scriptieprijs mét inschrijfformulier (versie 2024). De prijsuitreiking is tijdens het KNW Najaarscongres in november 2024 (exacte datum nog niet bekend). Sluitingsdatum voor inzending is in september 2024 (exacte datum wordt bekendgemaakt door de jury).

De ingezonden scripties worden door de vakjury van de Scriptieprijs beoordeeld op de volgende criteria:

 1. vernieuwende karakter van het onderzoek;
 2. bruikbaarheid voor de waterpraktijk;
 3. kwaliteit van het onderzoek en kwaliteit van de rapportage

Contact Carla Megens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder voor de juryleden, de sponsor, en de genomineerden en winnaars van voorgaande jaren.

Jury Waternetwerk Bachelor en Master Scriptieprijs

 • Jelle Roorda, voorzitter (Roorda Advies)
 • Erik de Bruine (hydroloog, Hoogheemraadschap van Delfland)
 • Charlotte van Erp Taalman Kip (beleidsadviseur duurzaamheid, WSHD)
 • Mario Maessen (data scientist, Vitens)
 • Claudia Peters (opleidingsmanager, Wateropleidingen)
 • Ellen Tromp (waterveiligheid, Deltares)

Sponsor - De Waternetwerk Scriptieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Waterschapsbank.

nwb bank

- - -
KNW Scriptieprijs 2023

De pijsuitreiking was tijdens het KNW Najaarscongres 2023 'Water en Bodem Sturend', op vrijdag 24 november in Zwolle. De genomineerden presenteerden hun scriptie met een poster en een pitch, waarna juryvoorzitter Jelle Roorda de winnaars bekend maakte:

Winnaars BACHELOR-prijs 2023

 • 1e prijs: Nik Verweel (Wageningen University) - Flood hazard in tourism development area Gunjur, the Gambia
 • 2e prijs: Patricia Sonja Lamker (Hogeschool Van Hall Larenstein) - Diet composition variations of Clupea harengus and Osmerus eperlanus between the salt marshes and the subtidal areas of the Dutch Wadden Sea

Winnaars MASTER-prijs 2023

 • 1e prijs: Josephine Annabelle van Ruiten (TU Delft) - Concentrating PFAS waste streams generated during drinking water treatment
 • 2e prijs: Birgit de Lange (University of Twente) - Sediment nourishments in the River Waal to mitigate bed degradation

Zie Prijsuitreiking Scriptieprijs 2023 voor hun posters en vlog, en de toelichting door de jury. Alle winnaars gefeliciteerd!

- - -
KNW Scriptieprijs 2022

De prijstuitreiking was op vrijdag 25 november tijdens het KNW Najaarscongres 2022 in Rotterdam.

Winnaars BACHELOR-prijs 2022:

 • 1e prijs: Francis Danen & Michael Beekhuizen (Hogeschool van Hall Larenstein) - Ruimtegebruik van de brasem (Abramis brama) in de Leyen
 • 2e prijs: Torben Sozef (Universiteit Twente) - Application of parametric design on the breakwater design process
 • 3e prijs: Karsten de Pauw (Hogeschool Rotterdam) - Ondermijnen dierenholen de stabiliteit van de dijk?

Winnaars MASTER-prijs 2022:

 • 1e prijs: Anneke Stam (Universiteit Wageningen) - Greenhouse gas emissions from Dutch peat pastures
 • gedeelde 2e prijs:
  - Ellis van Noppen (TU Delft): Climate-analogy mapping as a tool to develop a temporally-adaptive hydrological model of the Meuse basin for more reliable predictions under change
  - Saskia van Brenk (Universiteit Twente): Return period of low water periods in the river Rhine

Zie Prijsuitreiking Bachelor- en Master-Scriptieprijs 2022 voor foto's en hun vlogs, en lees ook MSc prijs: Lachgas emissies in verzadigd veen en BSc prijs: Honkvaste, nomadische en migrerende brasems over de artikelen van de winnaars in Vakblad H2O. Hieronder meer informatie over de Waternetwerk Scriptieprijs én de winnaars van voorgaande jaren.

NC2022 prijswinnaars

- - -
KNW Scriptieprijs 2021

De prijstuitreiking was op vrijdag 26 november 2021 tijdens een online event. Er waren 17 resp. 21 inzendingen, waaruit de jury eerder al de genomineerden gekozen had. De genomineerden presenteerden hun scriptie met een poster en een vlog, waarna de jury de winnaars bekend maakte.

Winnaars Bachelor Scriptieprijs 2021
De 1e prijs was voor Luuk van Laar (Universiteit Twente). De 2e prijs was voor Luke Overweter & Maarten Ruiter (Hogeschool Windesheim) en de 3e prijs ging naar Janick Klompjan & Joppe Kreeftenberg (Hogeschool Windesheim).

Winnaars Master Scriptieprijs 2021
De 1e prijs ging naar Amber van Hamel (TU Delft). De 2e prijs ging naar Judith van der Knaap (Radboud Universiteit) en de 3e prijs was voor Anne-Marie de Jong (TU Delft).

Zie Winnaars Waternetwerk Scriptieprijs 2021 voor hun posters en vlogs, en lees ook het artikel over de winnende scripties in Vakblad H2O.

- - -
KNW Scriptiepijs 2020

De Bachelor Scriptieprijs 2020 is gewonnen door Matthias Polinder & Aron Braakman. De 2e prijs ging naar Dirk Jonker & Aron Jonker, en de 3e prijs was voor Tim van de Wetering & Koen ter Riele.

De Master Scriptieprijs 2020 is gewonnen door Anneroos Brussee. De 2e prijs was voor Rutger Siemes, en de 3e prijs voor Daan Rooze.

Zie Winnaars Waternetwerk Scriptieprijs 2020 voor video pitches en een terugblik op de prijsuitreiking.

- - -
KNW Scriptieprijs 2019

Winnaars van de KNW Scriptieprijs 2019 zijn Nick van der Voort (Bachelor scriptie, UT) en Ties van der Heijden (Master scriptie, TUD).

Zie Waternetwerk Scriptieprijs 2019 voor de complete uitslag, alle genomineerden en hun vlogs, én de artikelen van de winnende scripties in Vakblad H2O.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het KNW Najaarscongres op 29 november 2019. De genomineerden presenteerden daar hun scriptie met een pitch, waarna de jury de winnaars bekend maakte.

NC2019 scriptieprijs 2

- - -
KNW Scriptieprijs 2018

Bachelor-Scriptieprijs 2018 is gewonnen door Marco Aldershof en Paul Sinnema (Hanzehogeschool Groningen) met hun scriptie 'Building with Nature in de Waddenzee'

Master-Scriptieprijs 2018 is gewonnen door Ileen van den Berg (TU Delft) met haar scriptie 'Effect of irregularities in the under layer on the stability of XblocPlus concrete armour unit'

Zie Waternetwerk Scriptieprijzen 2018 voor de complete uitslag en alle genomineerden.

1811 NC07b

- - -
Jury Waternetwerk Bachelor en Master Scriptieprijs

 • Jelle Roorda, voorzitter (Roorda Advies)
 • Erik de Bruine (Hoogheemraadschap van Delfland)
 • Charlotte van Erp Taalman Kip (WSHD)
 • Marloes van der Kamp (Witteveen+Bos)
 • Mario Maessen (Vitens)
 • Claudia Peters (Wateropleidingen)
 • Ellen Tromp (Deltares en HWBP)

De ingezonden scripties worden door de vakjury van de Scriptieprijs beoordeeld op de volgende criteria:

 1. vernieuwende karakter van het onderzoek;
 2. bruikbaarheid voor de waterpraktijk;
 3. kwaliteit van het onderzoek en kwaliteit van de rapportage

Download: Reglement Waternetwerk Scriptieprijs (versie 2023);  contact: Carla Megens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Waternetwerk Scriptieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Waterschapsbank.

nwb bank

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl