KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

Minisymposium Waterbeheer - Hoe werken historische gebeurtenissen en keuzes door naar het heden en de toekomst? Minisymposium met oa Petra van Dam over historisch gebruik van regenwater in kustgebieden, en Milja van Tielhof over omgaan met waterschaarste door slim gebruik en ondergrondse opslag; donderdag 28 september 2023 in Tiel.

pixabay water4

WATERBEHEER - Zonder geschiedenis geen toekomst
donderdag 28 september 2023 | 14:00-17:00 uur | Waterschapshuis Rivierenland, Tiel

Minisymposium georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), Stichting Schilthuisfonds (SSF) en de Vereniging voor Waterstaatsgeschiedenis, over het belang van historische waterkennis voor hedendaags en toekomstig waterbeheer, en de ontwikkeling van een lange termijn visie.

'Het verleden is soms actueler dan gedacht' - Tijdens dit minisymposium nemen de sprekers ons mee naar inzichten en maatregelen die destijds gebruikt werden, oa rond droogte, waterschaarste en waterveiligheid. Naar stedelijk water vóór de introductie van de waterleiding, en gebruik van oa regenwater. Naar de strijd tegen het water, met de kwetsbaarheid en veerkracht van gemeenschappen. Naar de naoorlogse schaalvergroting van de waterschappen, en de lessen die we daaruit ook nu nog kunnen trekken.

Sprekers: Petra van Dam (VU Amsterdam), Herman Havekes (Universiteit Utrecht/Unie van Waterschappen), Lotte Jensen (RU Nijmegen) en Milja van Tielhof (Huygens Instituut, KNAW).

Lees verder voor programma, sprekers en toelichting, of meld direct aan via het registratieformulier.

2309 geschiedenis droogte

- - -
PROGRAMMA

13:30    Inloop
14:00   Welkom door dagvoorzitter Monique Bekkenutte
♦ 'Kwetsbaarheid en trots - de Nederlandse strijd tegen het water door de eeuwen heen' - door Lotte Jensen (RU Nijmegen)
♦ 'Stedelijk water voor de introductie van de waterleiding: lokaal, decentraal, en ook duurzaam?' - door Petra van Dam (VU Amsterdam)
♦ 'De waterhuishouding van een kindertehuis: wat kunnen we hiervan leren?' - door Milja van Tielhof (Huygens Instituut, KNAW)
♦ 'De naoorlogse schaalvergroting van de waterschappen' - door Herman Havekes (Universiteit Utrecht/Unie van Waterschappen)
16:15   Discussie met de zaal
16:30   Napraten met hapje en drankje


- - -
WATERBEHEER - Zonder geschiedenis geen toekomst

  • datum: donderdag 28 september 2023
  • tijd: 14:00 - 17:00 uur, inloop vanaf 13:30 uur
  • locatie: Waterschapshuis Rivierenland, De Blomboogerd 1 in Tiel
  • deelname: gratis

Aanmelden: via het Registratieformulier

Contact: KNW-bureau, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 070-3222765.

- - -
ORGANISATIE
Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), Stichting Schilthuisfonds (SSF) en de Vereniging voor Waterstaatsgeschiedenis

- - -

2309 Geschiedenis

- -
TOELICHTING PROGRAMMA

download: programma met toelichting en achtergrond sprekers 

Kwetsbaarheid en trots. De Nederlandse strijd tegen het water door de eeuwen heen
- door Lotte Jensen
In de culturele verbeelding van de strijd tegen het water gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand: foto’s, verhalen en monumenten tonen zowel de rampzalige gevolgen van watersnoden als de veerkracht van gemeenschappen. Deze lezing laat zien hoe beelden uit het verleden nieuwe relevantie kunnen krijgen. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit.

Stedelijk water voor de introductie van de waterleiding: lokaal, decentraal, en ook duurzaam?
- door Petra van Dam
Voor 1850 gebruikte men overal in Nederland grondwater en oppervlaktewater als drink- en gebruikswater, maar in de kustprovincies werd ook op grote schaal regenwater opgevangen. Hoe ging men om met de diverse soorten water, en hoe ging men om met droogte?

De waterhuishouding van een kindertehuis: wat kunnen we hiervan leren?
- door Milja van Tielhof
Het verleden is soms actueler dan gedacht. Deze presentatie behandelt de 18e-eeuwse waterhuishouding van een weeshuis en toont elementen die opvallend aansluiten bij actuele ontwikkelingen, zoals: het gebruik van regenwater, een verfijnde watercultuur en het opslaan van water onder de grond in anticipatie op schaarste.

De naoorlogse schaalvergroting van de waterschappen
- door Herman Havekes
Kort na de Tweede Wereldoorlog kende Nederland nog meer dan 2.600 waterschappen. In een periode van 70 jaar is dat aantal teruggebracht tot de 21 waterschappen van nu. In de presentatie worden de belangrijkste elementen van dit  – in ons openbaar bestuur ongekende - schaalvergrotingsproces geïnventariseerd en wordt geanalyseerd of en zo ja, welke lessen daaruit te trekken zijn.  

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl