TERUGBLIK

De excursie naar de Hondsbossche Duinen was weer een leerzame en gezellige activiteit van de Themagroep Water en Ruimte. Dit stukje Nederlandse kust is versterkt via 'Building with nature'. Collega's van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaven een rondleiding en deden verslag van dit geslaagde project.

1909 zeewering petten 4

'Building with nature' voor een sterke zeewering

Een groep van zo'n 20 geïnteresseerden was op 16 september 2019 aanwezig in Petten voor een excursie naar de nieuwe zeewering. We verzamelden in het informatiecentrum aan de oude dijk, waar we alvast de vaste expositie konden bewonderen. Een aanrader als u zelf ook een kijkje wilt gaan nemen bij de Hondsbossche Duinen, en ook leuk voor kinderen.

Inbreng van omwonenden
Daarna namen Jan Wijn, Anita Willig en Ben Eenkhoorn ons mee in het project, van de eerste start tot het inplanten van het laatste helmgras. Het project was mede zo succesvol omdat de omgeving goed betrokken werd en er ook echt naar de omgeving geluisterd is door de bouwers. Dit was tijdens de rondleiding o.a. te zien in het speciaal aangelegde pad voor mindervaliden bovenop de duin, en palendorp Petten dat de oude locatie van het dorp weergeeft op het strand.

zeewering petten hwbp

De aanlegwerkzaamheden van de nieuwe Hondsbossche Zeewering in Petten

Jonge duinen nu al vol helmgras
De omvang van het project wordt pas echt duidelijk als je er rondloopt. Ongelofelijke hoeveelheden zand en beplanting zijn gerealiseerd. Het is een jong duin, maar als je er rondloopt merk je daar weinig van omdat de beplanting erg goed is aangeslagen. Her en der zie je nog wel de resten van een stuifscherm staan, die moeten nog eens opgehaald worden.

Na de mooie wandeling werd er nog nagepraat bij de lokale strandtent. Een geslaagde middag volgens alle aanwezigen! Veel dank aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de gastvrijheid.

1909 zeewering petten 51909 zeewering petten 21909 zeewering petten 11909 zeewering petten 61909 zeewering petten 31909 zeewering petten 71909 zeewering petten 8

Verslag Erik de Bruine; foto's Jan Wijn e.a.

Organisatie
KNW Themagroep Water & Ruimte


Meer KNW & Watersector events

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl