KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

Winnen wat van waarde is - Naar aanleiding van 15 jaar Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF) bespreken we de ontwikkelingen rond (terug)winning van grondstoffen en energie uit afvalwater, met oa nieuwe manieren van kringloopsluiting en de C in nieuwe stoffen. Themadag door KNW en EFGF op 27 september in Wageningen.

pexels moleculen2

THEMADAG: 15 jaar EFGF en grondstofterugwinning

Circulaire watertechnologie en het lot van de C
woensdag 27 september 2023 | 10:00-16:30 uur | Omnia, WUR-campus Wageningen

Diverse technologieën voor grondstofterugwinning worden ontwikkeld, getest en toegepast in de praktijk. Net als manieren om energie te winnen uit afvalwater te winnen en in te zetten in de energietransitie. De focus ligt hierbij met name op fosfaat, stikstof, water en energie. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen, waaronder: wat betekenen deze technologieën voor het lot van de C?

Transitie van 'afvalwaterzuivering' naar 'hergebruik van energie en grondstoffen' uit afvalwater

Tijdens deze themadag delen we ervaringen en inspiratie, met een terugblik op 15 jaar energie- en grondstoffenfabriek, en een discussie over het vervolg. Destijds zijn de waterschappen een samenwerking gestart om energie te winnen uit afvalwater, onder de naam 'Energiefabriek' die tevens de omslag in denken zichtbaar maakte. In de jaren daarna werd die omslag ook gemaakt in de zuivering, door terugwinning van fosfaat, cellulose en andere waardevolle grondstoffen onder de naam 'Grondstoffenfabriek'. Nu gaan de ontwikkelingen verder, oa naar een completere sluiting van de kringloop en onderzoek naar de C in nieuwe stoffen.

Winnen wat van waarde is, lessen uit 15 jaar EFGF

Ervaringen zijn gebundeld in de nieuwe publicatie 'Winnen wat van waarde is, lessen uit 15 jaar EFGF', een boekje dat tijdens het ochtendprogramma wordt aangeboden. Tijdens het middagprogramma zullen er diverse inhoudelijke presentaties en discussies zijn.

De themadag wordt georganiseerd door de KNW themagroepen Circulaire Watertechnologie (TGCW) en Anaerobie voor Circulaire economie (TACE) in samenwerking met de Energie- en Grondstoffenfabrieken (EFGF).

PROGRAMMA EN AANMELDING
Lees verder: Themadag '15 jaar EFGF en grondstofterugwinning'

- - -
ORGANISATIE

KNW Themagroep Circulaire Watertechnologie (TGCW) en KNW Themagroep Anaerobie voor Circulaire economie (TACE) in samenwerking met de Energie- en Grondstoffenfabriek (EFGF)

2304 TG Circulair

logo efgf

 

 

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl