KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

Coalitie Blauwe Netten organiseerde een Duurzame Innovatiedag voor de Drinkwatersector. "Het doel was om de verduurzaming in de sector te versnellen en dat is gelukt: op vijf duurzame innovaties zijn toezeggingen gedaan voor concrete vervolgstappen, voor implementatie bij een of meer drinkwaterbedrijven."

2211 blauwe netten

Duurzame Innovatiedag Drinkwatersector 2022

De Innovatiedag, op 30 november 2022 in Leiden, begon met een opening door Monique Bekkenutte (directeur KNW), waarin zij o.a. benadrukte hoe belangrijk het is om nieuwe technologieën toe te passen, zodat drinkwaterbedrijven ook in de toekomst goed en voldoende drinkwater kunnen blijven produceren.

Na diverse presentaties en pitches ging de deelnemers met elkaar in gesprek over vijf actuele thema’s: biobased leidingen, duurzame zuiveringstechnieken, methaan opwaarderen, watergebruik besparen en energie & water. Hoe worden de nieuwe technologieën de standaard? Daarvoor werd de keten per thema gevisualiseerd, met als uitdaging over de grenzen van de eigen organisatie te kijken en te zoeken naar samenwerking. Want innovatie in de sector is uiteindelijk een gezamenlijk belang.

Het doel van de Innovatiedag was om de verduurzaming in de drinkwatersector te versnellen en dat is gelukt; op maar liefst vijf duurzame innovaties is een keiharde toezegging gedaan voor concrete vervolgstappen met als doel implementatie bij een of meerdere drinkwaterbedrijven!

  • Biobased leidingmateriaal - Leveranciers en drinkwaterbedrijven maken de business case voor biobased drinkwaterleidingen als dé standaard in de sector.
  • Duurzame zuiveringstechnieken - Evides gaat in 2024 een pilot doen met de innovatieve en duurzame zuiveringsmethode Closed Circuit Reverse Osmosis.
  • Methaan opwaarderen - Alle ketenpartijen werken aan een oplossing om methaan uit grondwater terug te winnen en nuttig toe te passen.
  • Watergebruik besparen - De sector gaat actief op zoek naar een portiermaker om het onderwerp waterbesparing in de spotlight te zetten.
  • Energie & water - Netcongestie vraagt om innovatieve energieoplossingen. Vitens en Fudura werken aan het balanceren van energievraag en wateraanbod.

Meer weten? Zelf ook meedoen? voor terugblik en informatie: zie Blauwe Netten - Innovatiedag 2022

Over Coalitie Blauwe Netten: Schoon water uit de kraan is in Nederland vanzelfsprekend. Maar de manier waarop het geproduceerd en vervoerd wordt kan nog beter. Daarom werken de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven samen in Coalitie Blauwe Netten om de sector sneller te verduurzamen.

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl