KNW ACADEMIE

Leren van elkaar

KNW Themagroep Water&IT deelde ervaringen met het Bouw Informatie Model (BIM) en het gebruik ervan in de exploitatiefase. Wat zou dat opleveren voor de watersector? Terugblik op het 11 juni 2020 webinar mmv Tjeerd Hermsen (Sweco).

bim 1

De (on)mogelijkheden van BIM, tijdens projecten en daarna

Bij grote complexe bouwprojecten wordt BIM gebruikt als integraal model en virtuele projectomgeving, waarin ontwerpen en contracten volledig virtueel worden opgezet, integraal uitgevoerd en uniform opgeleverd.

Tjeerd Hermsen (Sweco) presenteerde ervaringen uit een project in Bergen (Noorwegen), waarin BIM ook ná de bouwfase werd ingezet.

WEBINAR: BIM tijdens de exploitatiefase?

De bijeenkomst bestond uit twee delen, en werd begeleid door Ronnie Lauxen (BIM Innovator, Adviseur en BIM Basics Trainer).

Tijdens de introductie en de presentatie verzamelden we vragen en onderwerpen voor de plenaire discussie in het tweede deel.

1. Presentatie over een interessant project waarin BIM in verschillende projectfases gebruikt wordt:

  • BIM en het Bergen Light Rail project
    Tjeerd Hermsen (BIM Manager bij Sweco) vertelt aan de hand van zijn ervaringen in dit project over de do’s en don’t’s van het toepassen van BIM in een complex en grootschalig integraal project. Hij stapt door naar de toekomst en geeft zijn visie op wat er - nu en straks - mogelijk is om asset management te optimaliseren met behulp van BIM: wat en vooral wie zijn daarvoor nodig?
  • Download de presentatie: Digitale uitdagingen - Bergen Light Rail Project

2. Het tweede deel was een plenaire discussie over:

  • (On)mogelijkheden van BIM, tijdens projecten en daarna

 

Organisatie
KNW Themagroep Water en IT

Achtergrondinformatie BIM
In complexe bouwprojecten is de hoeveelheid projectinformatie zo groot en waardevol dat het noodzakelijk is om deze uniform en integraal te delen. Daarom wordt gewerkt vanuit één integraal model: Bouw Informatie Model (BIM). Hierin worden ontwerpen en contracten volledig virtueel opgezet, integraal uitgevoerd en uniform opgeleverd. Zo wordt samengewerkt met alle relevante disciplines in een virtuele projectomgeving en is direct zichtbaar hoe de verschillende disciplines zich naast en tussen elkaar gedragen.


Meer KNW & Watersector events

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl