KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

Studiereis Kennis in Praktijk voor vakspecialisten: Slibverwerking, leren van de buren - Studiereis met bezoek aan GMB Zutphen en Bottrop in Duitsland. We zullen daar diverse technieken zien, zoals drogen met zonnewarmte, kennis en ervaring delen, en je ontmoet collega-bedrijfsvoerders. Lees verder voor het programma (9-10 okt), de inschrijving is nu geopend.

2410 slibverwerking 8

Slibverwerking – niet mijn zorg!?

TWEEDAAGSE STUDIEREIS, leren van de buren
woensdag 9 okt & donderdag 10 okt 2024

Als vervolg op de Themamiddag Slibverwerking bij de Slibverbrandingsinstallatie bij HVC in Dordrecht, organiseren we op 9 en 10 oktober een tweedaagse studiereis.

Lees verder voor programma, tijden en foto's, of meld direct aan via het registratieformulier

- - -
PROGRAMMA

Op DAG 1 bezoeken we de slib composteringsinstallatie van GMB in Zutphen. Op deze installatie wordt zuiveringsslib van diverse RWZI’s verwerkt, in het proces van tunnelcompostering.

  • We leren daar niet alleen hoe het proces van compostering in zijn werk gaat, maar ook welke nuttige eindbestemming het slib uiteindelijk krijgt, en welke invloed u kunt hebben op het functioneren van de gehele slibketen.
  • Naast het nuttig hergebruiken van het slib wordt tevens ammonium teruggewonnen uit de proceslucht van de compostering. Dit wordt uiteindelijk in de vorm van ammoniumsulfaat afgezet als meststof. Daarmee draagt de installatie indirect bij tot de grondstoffenfabriek, en is dit een mooi voorbeeld van circulariteit. Zie ook GMB BioEnergie met de composteringsinstallatie in Zutphen.

Na het bezoek aan de installatie in Zutphen reizen we door naar Duitsland voor diner, een gezamenlijk drankje en overnachting.

Op DAG 2 bezoeken we de communale afvalwaterzuiveringssinstallatie en slibverwerkingssite van Emschergenossenschaft in Bottrop, Duitsland. Hier krijgen we uitleg over verschillende innovatieve technieken. De RWZI Bottrop  heeft een capaciteit van 1.3 miljoen inwoner equivalenten en 8,5 m3/seconde, en behoort tot de modernste van Europa.

  • Slib wordt gedroogd door middel van ‘solar drying’ in een grote kas. Hiervoor zijn de meest geavanceerde technieken toegepast. Dit is een van de grootste solar drying installaties voor zuiveringsslib in de wereld. Door gebruik te maken van zonnewarmte wordt jaarlijks 70.000 ton CO2 bespaard. Lees verder: Solar Thermal Sewage Drying plant in Bottrop en Weltweit größte Anlage ihrer Art geht an den Start 
  • Fosfaat wordt teruggewonnen uit zuiveringsslibas met behulp van Parforce technologie, in een demonstratie-opstelling naast de kas. Een uniek proces, en één van de eerste in Europa die dit op deze schaal beproeven. Ook in Duitsland wordt dus gewerkt aan circulariteit en aan een grondstoffenfabriek. Lees verder: Phosphor-Recycling aus Abwasser  
  • Waterschap Emschergenossenschaf is tevens eigenaar en operator van een Slibverbrandingsinstallatie, eveneens op de locatie Bottrop. Ook deze gaan we bezoeken. Voor de mensen die eerder de themamiddag op de SVI Dordrecht hebben bezocht, is het interessant om de verschillen te zien.

Zie ook: terugblik Themamiddag Slibverwerking bij HVC, Dordrecht

Lees verder voor programma, tijden en foto's, of meld direct aan via het registratieformulier

2410 slibverwerking 11

- - -
PROGRAMMA en tijden

woensdag 9 oktober 2024
13:00   verzamelen bij GMB in Zutphen
13:00   GMB BioEnergie
- bezoek en rondleiding
16:00   vertrek met de bus naar Bottrop in Duitsland
19:00   eten en drankjes in de buurt van Bottrop

donderdag 10 oktober
10:00

  Kläranlage en installaties Bottrop
- bezoek en rondleiding
- lunch met lunchpakket
15:00   vertrek met de bus terug naar Zutphen
18:00   aankomst Zutphen uiterlijk 18:00 uur


- - -

PRAKTISCH, deelname en aanmelding
- Datum: woensdag 9 okt en donderdag 10 okt 2024
- Tijd: verzamelen 9 okt om 13:00 uur in Zutphen; terug in Zutphen op 10 okt rond 18:00 uur
- Adres: GMB, Oostzeestraat 3b in Zutphen; zie route
- Kosten: KNW-leden en waterschappers: 375 euro; anderen: 475 euro. Dit is inclusief: compleet verzorgd met overnachting, vervoer, maaltijden, consumpties, en verslag achteraf.
- Aanbieding: deelname niet-leden 450 euro inclusief lidmaatschap
- Aanmelden: via het Registratieformulier 

ORGANISATIE
KNW werkgroep Kennis in Praktijk

- - -
Foto's: ©EGLV/Detlef Macher (foto's 1-3) en ©EGLV/Jörg Saborowski (foto's 4-5)

2410 slibverwerking 9

2410 slibverwerking 10

2410 slibverwerking 11

- - -
2410 slibverwerking 12

2410 slibverwerking 13

- - -
2404 slibontwatering 2

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl