KNW AGENDA

Webinars en andere activiteiten van onze vereniging.

Het Nieuwjaarscongres voor de NL Watersector, alias de Vakantiecursus, kan in januari 2023 weer georganiseerd worden zoals gebruikelijk, met als centraal thema: 'VC73: Klaar voor nog meer rampen?' De commissie van voorbereiding heet iedereen graag van harte welkom, op vrijdag 13 januari 2023 in Delft.

VC73 2b

VC73: Klaar voor nog meer rampen?

vrijdag 13 januari 2023 | 10:00-18:00 uur | Faculteit Civiele Techniek, TU Delft

Direct aanmelden: via het registratieformulier

Hoe onbevangen waren we begin 2020 en hoe snel werden we ingehaald door de realiteit. Voor de eerste keer sinds lange tijd heeft de vakantiecursus niet 1 maar zelfs 2 jaar moeten overslaan. Wij zijn voornemens om in 2023 de draad weer op te pakken!

De Coronapandemie heeft ons begin 2020 allemaal verrast, of wilden we het tegen beter weten in niet gewaarworden? Virusinfecties zijn er sinds mensenheugenis en ook pandemieën zijn niet nieuw. Maar de snelheid waarmee deze ramp zich voltrok heeft natuurlijk alles te maken met ons gedrag, met onze reisbewegingen, met onze (internationale) sociale netwerken. Weliswaar is er geen direct link met de Watersector maar de sector heeft wel zijn steentje bijgedragen aan het herkennen en volgen van de pandemie. Mogelijk gaat het riool als spiegel van onze samenleving wel een doorslaggevende rol spelen in het mogelijke beheer van komende besmettelijke ziektes.

Werden de jaren 2020 en 2021 gedomineerd door een ramp die zowel indirect als direct te wijten was aan menselijk handelen, in 2022 is iedereen aangeslagen door een vernietigende oorlog op het Europese continent, een ramp volledig door mensen gecreëerd. Wat lang ondenkbaar werd gehouden is inmiddels al 10 maanden een feit. Terwijl duizenden mensen onder gruwelijke omstandigheden moeten overleven en miljoenen mensen hun leven zien veranderen, voltrekt zich ook nog een wereldramp.  Donkere wolken pakken boven ons samen, weer-extremen en klimaatrecords wisselen elkaar af. Kleine beekjes worden monsterlijke stromen, maandenlang geen druppel regen, oktober wordt afgesloten met een mooie zomerdag en de eerste tornado’s zijn in Europa gesignaleerd. Een ramp die zich langzaam aan het voltrekken is…

Binnen de watersector zijn de opgaven hoger dan ooit. Kunnen we met dynamisch waterbeheer anticiperen op extremen? Houden we kwaliteit van drinkwater en oppervlaktewater wel op peil? Hoe graag we anders zouden willen, maar de vraag ‘of we onder de 2oC opwarming blijven?’, zal binnenkort vervangen gaan worden door ‘hoeveel graden gaan we erboven zitten?’. Werk aan de winkel..., ook voor de NL Watersector!

In de 73ste vakantiecursus bekijken we de stand van zaken wat betreft ‘rampen’ in de watersector en brengen we een aantal gevolgen voor het voetlicht. Heel graag willen we u weer fysiek ontmoeten en hopelijk zullen er geen beperkende Corona maatregelen roet in het eten gooien. We zien er in ieder geval enorm naar uit. U ook?

Aanmelding: via het Registratieformulier

- - -
PROGRAMMA

10:00   Welkom bij VC73: Klaar voor nog meer rampen?
 • Welkomstwoord VC73 door Prof.dr.ir. Jules van Lier (TU Delft) & Prof.dr.ir. Luuk Rietveld (TU Delft)
 • Welkom door prof.dr.ir. Jan Dirk Jansen (Decaan Civiele Techniek en Geosciences, TU Delft)
 • Prof.dr.ir. Doris van Halem (TU Delft) - Wat zullen we drinken?
 • Prof.dr. Gert-Jan Medema (KWR/ TU Delft) - Spiegeltje, spiegeltje onder het land
 • Ingenieur op Pad
11:25   Pauze met koffie
12:00  
 • Drs. Joyce Nelissen RA (Directeur WML) - Hoe houden we de leveringszekerheid in stand?
 • Dr.ir. Arjen van Nieuwenhuizen (Witteveen+Bos) - Circulair en klimaatneutraal ontwerp in de Waterketen
 • Onderzoek flash presentaties
13:15    Lunch en Uitreiking van de Waternet Thesis Award
14:15  
 • Hilde Niezen (Directeur Rioned) - Nieuwe balans in stedelijk water
 • Drs. Rob van Dongen (Directeur Brabant Water) - Een gewone dag op kantoor …. in 2030
 • Prof.dr Remko Uilenhoet (TU Delft) - Opportunisme als bron van inspiratie (en data)
 • Eindspreker: Prof.dr. Maarten Kleinhans (UUtrecht)
16:15   Nieuwjaarsreceptie
18:00   Afsluiting


- - -
Informatie

VC73 Vakantiecursus 2023

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl