Event verslagen

Verslagen en presentaties van activiteiten die door KNW georganiseerd zijn.

Kennis in Praktijk organiseerde een middag over duurzaamheid bij de rwzi Hengelo. Een middag speciaal voor vakspecialisten, natuurlijk met rondleiding en veel uitwisseling van ervaringen, op woensdag 23 maart 2022 vanaf 12:30 uur.

 rwzi ef hengelo

Kennis in Praktijk: Duurzaam in het Oosten

Duurzaamheid bij RWZI Hengelo, met excursie
woensdag 23 maart 2022 | 12:30-16:00 uur | RWZI Hengelo

De Energiefabriek in Hengelo is een state-of-the-art waterzuivering die niet alleen afvalwater zuivert, maar bij dat proces ook energie produceert voor de waterzuivering zelf en voor 3500 huishoudens. "We laten de laatste circulaire toepassingen op onze zuivering zien, zoals onder meer de centrale slibverwerking."

rwzi ef hengelo 2

TERUGBLIK

Op 23 maart bezochten 45 deelnemers de rwzi Hengelo van Waterschap Vechtstromen, om meer te leren over duurzaamheid binnen de rwzi. Hengelo was hiervoor bij uitstek geschikt vanwege de gecentraliseerde slibbehandeling die hier plaatsvindt. Van Friesland tot Rotterdam, vanuit alle windstreken waren geïnteresseerde waterprofessionals richting Hengelo gekomen om zich te laten inspireren. Na een goede ontvangst met een uitgebreide lunch voor alle aanwezigen werd in een strak geregisseerd drieluik aan presentaties een introductie gegeven over de processen binnen de rwzi: de indikking, de TDH installatie, de bekende drie “slibgistingseieren”, de WKK’s, de slibontwatering, de deelstroombehandeling, het slibtransport en de sliblogistiek en natuurlijk hoe het voor de bedrijfsvoerders in Hengelo is om met de verschillende verweven procesonderdelen om te gaan. Alle aspecten kwamen kort aan bod en ook een stukje historie werd besproken.

Uiteindelijk draaide de dag natuurlijk maar om één ding: naar buiten toe, de praktijk in. In vijf groepen en vergezeld van stralend weer werden de deelnemers rondgeleid over de zuivering langs de verschillende onderdelen. Op een aantal plaatsen stonden ervaringsdeskundige medewerkers om vakinhoudelijke vragen te beantwoorden: de beluchtingstank, de slibontwatering, de warmtewisselaars, de TDH installatie en de deelstroombehandeling. Er werden zoveel vragen gesteld, en ervaringen uitgewisseld tussen de deelnemers onderling, dat het programma iets uit liep. Maar er bleef ook nog voldoende tijd over om de dag met elkaar af te sluiten en na te praten, onder het genot van een drankje en een broodje bal. Al met al een zeer leerzame, en leuke middag met genoeg ruimte om te netwerken. Met een voldaan gevoel stapte iedereen na afloop weer in de auto terug naar huis.

Verslag: Bram Ooms, Wateropleidingen

rwzi ef hengelo 3

- - -
ORGANISATIE

Kennis in Praktijk

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl