Event verslagen

Verslagen en presentaties van activiteiten die door KNW georganiseerd zijn.

Hoe worden 'Digital Twins' gebruikt in de watersector? Terugblik op het webinar 'Digital Twins, hype of waardevol instrument?' met ervaringen bij ontwikkeling en implementatie, georganiseerd door KNW Themagroep Water & IT mmv TNO, Waterschapsbedrijf Limburg en Vitens.

digital twin

Digital Twins, hype of waardevol instrument?

donderdag 11 nov 2021 | 15:45-17:15  uur | online

Waterschappen en drinkwaterbedrijven zetten vol in op de digitale transformatie. Eén van de begrippen die we in dit kader steeds vaker horen is dat van de zogenoemde 'Digital Twin'. Wat is dat eigenlijk, een digital twin, in het perspectief van de primaire processen in de watersector? Wat voegt een digital twin toe, waarom zouden we die moeten ontwikkelen en implementeren? En als die toegevoegde waarde duidelijk is: hoe pak je die ontwikkeling en implementatie dan aan, wat komt daar bij kijken?

Drie ervaringsdeskundigen van TNO, Waterschapsbedrijf Limburg en Vitens deelden hun ervaringen met het ontwikkelen en implementeren van digital twins. Zij lichtten toe hoe hun organisaties met het concept 'digital twin' omgaan, wat zij inmiddels hebben bereikt, hoe zij dat hebben aangepakt, en welke lessen zij daarbij hebben geleerd. En uiteraard was er een paneldiscussie waarbij de sprekers vragen van de toehoorders beantwoordden.

PROGRAMMA en download presentaties

  • Wat is een digital twin? – door Jeroen Broekhuijsen (Business Consultant, TNO) - Wat is een digital twin en hoe past dit in de primaire bedrijfsprocessen? Daarnaast wordt er een toelichting gegeven op het NWO DIGITAL TWIN programma 'Slimmer systeem door digitale tweeling'.
  • Praktijkcase: Digital twin in afvalwater – door Leon Verhaegen (Senior projectleider ICT & Innovatie, Waterschapsbedrijf Limburg) - WBL zet in op een digitale transformatie van zijn zuiveringsinfrastructuur, inclusief de toepassing van data science technieken zoals machine learning en artificial intelligence. Deze digital twin praktijkcase betreft de bewaking van het functioneren van alle 149 rioolgemalen en de vroegtijdige signalering van gedrag dat afwijkt van het ‘normale’ gedrag.
  • Praktijkcase: Digital twin in drinkwaterwater – door Abel Heinsbroek (Specialist Procestechnologie - Water Expertise Centrum, Vitens) - Binnen het Vitens SLIMM programma (Self Learning Integrated Model-based Management) zijn diverse digital twin projecten uitgevoerd. Hiervan worden een aantal praktijkcases toegelicht.

VIDEO opname van het webinar

Organisatie
Themagroep Water & IT

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl