TERUGBLIK

In gesprek met topvrouwen Marike Bonhof (CFO Vitens) en Mariël Middendorp (secretaris-directeur hoogheemraadschap van Rijnland) over vrouwen in de waterwereld, olv Marleen van Rijswick (hoogleraar Universiteit Utrecht). Impressie van de online bijeenkomst van KNW Vrouwen Waternetwerk op 18 mei 2021.

Vrouwen in de Waterwereld

dinsdag 18 mei 2021 | 15:30 - 17:00 uur | online

Centraal stond een gesprek tussen drie vrouwen binnen de waterwereld: Marleen van Rijswick (hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht), Mariel Middendorp (sinds 2020 secretaris-directeur bij het hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden) en Marike Bonhof (sinds 2017 bestuurder CFO/COO bij Vitens). Geslaagde online bijeenkomst met ruim 60 deelnemers en veel interactie. 

IMPRESSIE

Netwerken en kennismaken

Monique Bekkenutte (directeur KNW) heet alle aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder de drie gasten Marleen, Marike en Mariel. Met een korte poll zien we wie er deze middag bij zijn: met 45% zijn de waterschappen goed vertegenwoordigd, maar ook vanuit drinkwaterbedrijven, adviesbureaus, onderwijs en andere organisaties (zoals zpp-ers) zijn vrouwen aanwezig, en zelfs één man! Er volgen enkele vragen over het percentage vrouwen binnen ieders organisaties, team of afdeling en topmanagement of bestuur.

Omdat netwerken een belangrijk aspect van deze bijeenkomsten is, breken we meteen uit elkaar om in groepjes met elkaar in gesprek te gaan. Wie ben je, wat doe je, waarom ben je er vandaag bij? En heb je vrouwelijke voorbeelden in je werk? De gesprekken leveren mooie kennismakingen op, nieuwe gezichten en andere geluiden.

Drie topvrouwen in gesprek met elkaar en de deelnemers

Dan is het tijd voor het gesprek onder leiding van Marleen van Rijswick. Ze vraagt de andere twee zich voor te stellen. Marike Bonhof vertelt dat ze eigenlijk plannen had om de wetenschap in te gaan. Ze vond het werken in het kader van haar afstuderen bij met Ministerie van Financiën echter zo boeiend dat ze daar bleef. Haar verdere loopbaan heeft zich vrij natuurlijk ontsponnen en heeft ze niet sterk gestuurd. Mariel Middendorp stelt zichzelf regelmatig de vraag 'Ben ik nog wel van toegevoegde waarde?' Op grond daarvan maakt zij keuzes in haar werk. Ze deelt direct twee goede tips die ze zelf ooit mocht ontvangen: 1. Zeg in elke vergadering iets, liefst een beetje aan het begin en 2. Negeer het als anderen jou negeren. Men komt vanzelf wel naar je toe.

Discussie rond vragen uit de chat...

Had je al jong de ambitie om hoog in de top aan het werk te gaan? Beiden niet, hun loopbaan heeft zich min of meer vanzelf ontrold.

Waar zien jullie vrouwelijke werknemers 'de mist in gaan'? En welk advies hebben jullie daar bij? Vrouwen mogen zichzelf meer op het podium zetten. We hebben vaak de neiging ons klein te maken of te houden.

Welke vrouwelijke eigenschappen hebben jullie ingezet om succesvol te worden? Je kunt als vrouw makkelijker lastige dingen zeggen. Toch kun je juist ook bedreigend zijn als vrouw. Belangrijke les is wel: wees altijd jezelf, waar je ook bent.

Over het vrouwen quotum lopen de meningen uiteen. Marike steunt het vrouwen quotum, ook voor diversiteit in brede zin, zeker toen ze zelf merkte hoe je onbewust vanuit vooringenomenheid keuzes maakt. Mariel vindt het een dilemma; zij zou zelf niet graag ergens binnenkomen als gevolg van een quotum, maar tegelijk beschouwt zij het wel als noodzakelijke maatregel.

Vrouwen mogen elkaar meer steunen en kansen geven. Iemand iets gunnen, naar voren halen, een duwtje in de rug geven. Ook ben je - vaak onbewust - een rolmodel voor andere vrouwen. En met een beetje humor kun je ook wat prikkelen om tot meer vrouwen in de top te komen.

Napraten

We gaan weer in andere groepjes uiteen om met elkaar ervaringen uit te wisselen, binnen ons werk en over het gesprek deze middag. De tijd vliegt voorbij en het is al over vijven als Monique de bijeenkomst afsluit.

vrouwen waternetwerk

Organisatie
KNW Vrouwen Waternetwerk - netwerken buiten je eigen bubbel
Het KNW Vrouwen Waternetwerk bestaat al enkele jaren, als netwerk binnen KNW dat dwars door alle thema’s en vakgebieden heengaat. Zo ontstaan andere ontmoetingen, andersoortige gesprekken, ook met collega’s die je normaliter minder snel tegenkomt. Het biedt gelegenheid om ervaringen uit te wisselen van soms meer persoonlijke aard. Belangrijk is dan ook: van elkaar leren en je netwerk uitbreiden.

Oproep: Wil jij meedoen aan de organisatie van de volgende bijeenkomst? We zoeken versterking, liefst een vrouw vanuit een andere sector dan een waterschap. Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor informatie.

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl