KNW AGENDA

Activiteiten van onze vereniging

Themadag voor leidinggevenden in het operationeel beheer in afvalwater en drinkwater - Ook in de waterketen hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt. Hoe kunnen we nieuwe medewerkers binden en boeien? We deelden oa tips rond goede begeleiding, opleiding én hoe je dat aanpakt, tijdens de themadag door KNW en Kennis in Praktijk ism VvZB en Wateropleidingen.

pexels samenwerking 1

Leidinggevendendag Operationeel beheer in afvalwater en drinkwater

THEMADAG door Kennis in Praktijk ism VvZB en Wateropleidingen
donderdag 12 oktober 2023 | 10:00-16:00 | Nieuwegein

De waterketen heeft te maken met een krappe arbeidsmarkt door vergrijzing, door gebrek aan technisch opgeleide mensen en door concurrentie van andere sectoren. Het is van groot belang dat we als waterketenorganisaties nieuwe medewerkers weten te boeien en binden. Een goede landing in de organisatie en een goede begeleiding zijn daarbij essentieel om (nieuwe) medewerkers op te leiden en te behouden.

Maar hoe doe je dat? Welke inzichten en vaardigheden heb je als leidinggevende en/of begeleider nodig? Wat kunnen we leren van andere organisaties binnen de waterketen?

Sprekers gaven veel praktische voorbeelden en handvatten. Zo liet Gerard Hofmeijer (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) zien hoe binnen HHNK al wordt gewerkt met buddy-systemen, organisatiescans, een uitgebreid inwerkprogramma, kennis- en instructiekaarten,  kwaliteitenprofielen, werkplekleren en het actief aantrekken van studenten.

Na de lunch werden eigen ervaringen gedeeld in werksessies. De onderwerpen van de werksessies waren 'Taken en opleidingen van de toekomst', 'Landen in de organisatie' en 'Behouden, borgen en delen van (ervarings)kennis'.

Zie hieronder voor het programma en de sprekers, en zie ook de blog Leidinggevenden in gesprek over krappe arbeidsmarkt op wateropleidingen.nl.

- - -
ORGANISATIE
Kennis in Praktijk en KNW, ism de Vereniging van Zuiveringsbeheerders (VvZB) en Wateropleidingen

- - -
PROGRAMMA

10:00   Inloop
10:30   Plenair programma
♦ Inleiding - door dagvoorzitter Bram Ooms (Wateropleidingen)
♦ Opleidingsstructuren in zuiveringsbeheer - door Martin Oordt (VvZB)
♦ Nieuwe medewerkers in de waterketen - door Gerard Hofmeijer (HHNK)
♦ Voorbeelden uit de praktijk van CIV Water - door Pieter Hoekstra (CIV Water)
♦ Instroom en behoud door inzet van trainees – door Bart van der Ven (Nationaal Watertraineeship)
♦ Onboardingstraject bij Vitens - door Claudia Peters (Wateropleidingen)
12:00   Lunch
13:00   Werksessies
♦ Taken en opleidingen van de toekomst
♦ Landen in de organisatie
♦ Behouden, borgen en delen van (ervarings)kennis
14:30   Plenaire afronding en napraten met hapje/drankje
16:00   Einde

- - -

logo KNW

wateropleidingen

vvzb

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl