KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

Voor de Najaars-Studiereis gaan we naar Nordrhein-Westfalen (12-14 okt). Op het programma staan uiteenlopende aspecten van klimaatbestendigheid in de prakijk, met veel kennisuitwisseling in een multidisciplinair reisgezelschap. Organisatie: Stadswerk ism KNW en andere organisaties. Last-minute inschrijven: uiterlijk 11 sept.

stadswerk dusseldorf

Studiereis Nordrhein-Westfalen - van Ruhrgebied tot Rheinische Revier

12-14 oktober 2022 | max 50 deelnemers | in en rondom Düsseldorf

Er zijn nog enkele laatste plaatsen beschikbaar, aanmelden uiterlijk 11 september - zie hier (update 9 sept)

Stadwerk organiseert ism KNW, Waternet, Rioned en GDO weer een studiereis voor vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, waterschappen en ingenieurs- en adviesbureaus. Samen met de Nederlandse ambassade wordt een interessant programma aangeboden met bezoeken aan Düsseldorf, Duisburg en omgeving.

Programma - We gaan op zoek naar de Duitse antwoorden op grote vraagstukken rond klimaatadaptatie, energietransitie en gebiedsontwikkeling. We krijgen uitleg van betrokkenen en gaan op excursie langs diverse locaties, met oa:

 • Stadsontwikkeling en vergroening, met uitleg door Benedikt Stahl, architect en hoogleraar architectuur en stedebouw, en een bezoek aan oa:
  - het Groene Ring project, waarin inwoners betrokken worden bij inrichtingsplannen
  - het KO Bogen II project, de grootste groene gevenl van Europa
  - de Rijnoeverpromenade, een waardevol verblijfsgebied gecreëerd in de jaren '90 door overkluizing van een verkeersadres
 • Water- en Stormmanagement & Klimaatadaptatie, met uitleg en fietsexcursie olv medewerkers van Dusseldorf afd Milieu en Groenbeleid
  - welke maatregelen zijn getroffen na de zware storm in 2014, en de wateroverlast in 2021?
  - is er een duitse versie van 'ruimte voor de rivier'?
 • Klimaatmitigatie en bewonersparticipatie, met het Milieuagentschap/ Planbureau van de stad Dusseldorf
  - bezoek aan Grafental, een nieuwbouwwijk met klimaatbeschermingsmaatregelen gerealiseerd met burgerparticipatie
  - Klimaatwandeling langs voorbeeldprojecten in het centrum
 • Stadsvernieuwing en ontwikkeling in Duisburg, met uitleg door Business Metropole Ruhr, over de gebiedsgerichte aanpak van de energietransitie, gecombineerd met klimaatadaptatie, aanpassing van de woonomgeving en sociale maatregelen
 • Landschapspark Duisburg-Noord, met een rondleiding olv een gids; de oude ijzersmelterij is omgevormd tot landschapspark en industrieel monument

Inspirerend reisgezelschap - We delen ervaringen met onze Duitse collega’s én met elkaar in ons multidisciplinair samengestelde reisgezelschap, om te leren uit de Duitse praktijk maar ook om Nederlandse kennis te brengen. Er is ruimschoots tijd voor het leggen van netwerkcontacten.

Informatie en inschrijving
Stadswerk.nl | Studiereis Nordrhein-Westfalen

Contact
Stadswerk, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl