KNW NIEUWS

Waternetwerk nieuws en activiteiten

Vakantiecursus VC73 'Pandemieën en andere rampen!' is een jaar uitgesteld ivm de corona beperkingen. "Het is zoals het is en daar hebben we het mee te doen; maar met een hoopvolle verwachting beginnen we aan het nieuwe jaar."

corona

VC73: Pandemieën en andere rampen!

Nieuwjaarscongres voor de NL Watersector, alias de Vakantiecursus
- uitgesteld naar januari 2023 -

Virusinfecties zijn er sinds mensenheugenis en ook pandemieën zijn niet nieuw. Als Watersector dragen we een steentje bij aan oa COVID-monitoring, en tegelijkertijd worden we geconfronteerd met allerhande andere rampen die zich om ons heen voltrekken. We hadden hierover willen reflecteren en bijpraten tijdens het Nieuwjaarscongres, Vakantiecursus VC73 'Pandemieën en andere rampen!', maar vanwege de corona beperkingen is dat ook dit jaar niet mogelijk.

Informatie
TUD Vakantiecursus 2022

- - -

Hoe onbevangen waren we begin 2020 en hoe snel werden we ingehaald door de realiteit. De pandemie heeft ons begin 2020 allemaal verrast, of wilden we het tegen beter weten in niet gewaarworden? Virusinfecties zijn er sinds mensenheugenis en ook pandemieën zijn niet nieuw. Maar de snelheid waarmee deze ramp zich voltrok heeft natuurlijk alles te maken met ons gedrag, met onze reisbewegingen, met onze (internationale) sociale netwerken.

De Watersector heeft zijn steentje bijgedragen aan het herkennen en volgen van de pandemie. Mogelijk gaat het riool als spiegel van onze samenleving wel een doorslaggevende rol spelen in het beheer van toekomstige besmettelijke ziektes. Ook andere donkere wolken pakken samen. Sommige regenen helemaal leeg en blijven wel heel lang hangen op 1 plek... Met als gevolg: kleine stroompjes worden kolkende rivieren en een nieuwe ramp is geboren. Kunnen we dat beheren, en hoe moet dat dan? En natuurlijk heeft dat alles te maken met de klimaatramp die zich langzaam maar zeker voltrekt. De vraag is niet meer of we onder de 2oC opwarming kunnen blijven maar hoeveel graden we er boven gaan zitten.. Werk aan de winkel, ook voor de NL Watersector!

In de 73e vakantiecursus zouden we een aantal rampen voor het voetlicht brengen, en met de sprekers kijken naar de stand van zaken en ons afvragen ‘hoe te handelen’. Na het tableau van rampen zou Tommy Wieringa een reflectie geven om navelstaren te voorkomen. Helaas - elkaar weer fysiek ontmoeten blijk nog niet mogelijk vanwege de huidige corona situatie en de maatregelen.  "Het is zoals het is en daar hebben we het mee te doen; maar met een hoopvolle verwachting beginnen we aan het nieuwe jaar."

Informatie
TUD Vakantiecursus 2022

VC73

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

Bezoekadres

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl